25 Ağustos 2017 Cuma

ETLİ BULGUR PİLAVI

Merhabalar,

Bugün bir ana yemekle karşınızdayım.

Aslında bulgur pilavı çok da ana yemek gibi gelmeyebilir ama etli olunca ana yemek statüsüne yükseliyor hemen.

Etli bulgur pilavı özellikle eşimin memleketi Sakarya-Taraklı'da çok sevilen bir yemek. Her yıl hemen hemen her ilçede yapılan hayır pilavı denilen bir etkinlikleri var. Taraklı'da Hıdırlık tepesinde Hıdırlık Pilavı olarak da yapılıyor bu etkinlik. Bahar ayları sonunda kıştan sağ salim çıkmanın şükranlığı ve yazın bol,bereketli geçmesi için dualar ediliyor. Bu esnada da tüm davetlilere hayırseverlerin yaptığı yardım-desteklerle hazırlanan etli bulgur pilavı,ayran,ekmek dağıtılıyor. Davetliler dediysem yolu o an ordan geçen herkes davaetli tabi ki :)

Bu bilgiyi de paylaştıktan sonra gelelim tarif kısmına. Aslında ölçü klasik 1 ölçü bulgura 2 ölçü su ama olsun detaylar önemli :)






Malzemeler:

1,5 sb pilavlık bulgur (ben başbaşı kullanıyorum,iri iri daha güzel oluyor)
3 sb kaynar su
250 gr kuşbaşı et (ben dondurucudaki kavrulmuş eti kullandım)
1 soğan
4 yk tereyağı
Tuz

Yapılışı:

Bulgurları iyice yıkayıp kenara koyalım. Tereyağını tencerede eritelim ve küp doğranmış soğanları ekleyip kavuralım.



Soğanlar kavrulup yumuşayınca yıkanmış bulgurları ekleyelim. Ben kavrulmuş et kulandığım için eti sonra ekledim ama siz çiğ etle yapacaksanız bu aşamada eti ekleyip önden kavurmak lazım.



Bulgurları 3-4 dakika kavuralım ve kaynar suyu ekleyelim. Bekletmeden kavrulmuş etleri ekleyelim.



Tuzunu da koyalım ve güzelce karıştırıp kapatığını kapatıp ocağın altını kısık ateşe alalım.



Pilav suyunu çekince kapağı açıp pilavı bir karıştıralım.



Sonra üzerine bir mutfak örtüsü ya da kağıt havlu örtüp tencerenin kapağını kapatalım. Demlenmesi için 15 dakika kadar bırakalım.



Demlenme süresinden sonra pilavımız servise hazır.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder