Merhabalar,
Zeytinyağlı denilince sarmadan sonra aklıma ilk gelen yemektir biber dolması. Hele annemin pazardan aldığı küçük biberlerle yaptığı tek lokmalıkları yok mu? Olsa da yesek :)
Malesef ben marketten aldığım için o kadar küçüklerini bulamıyorum ama olsun, bununla da idare ederiz :) Buyurunuz leziz bir zeytinyağlı biber dolması tarifine.
Malzemeler:
Pirinç (Biber sayınıza göre ayarlamanız gerekiyor)
Soğan (Yine biber - pirinç miktarına göre kendiniz ayarlamalısınız)
Zeytinyağı
Nane, karabiber,tuz,kırmızı biber,kimyon
İsteğe bağlı olarak dolmalık fıstık,kuş üzümü
Domates (Biberlerin üstünü kapatmak için)
Yapılışı:
Öncelikle biberlerin sap kısımlarını koparıp içlerini boşaltıyoruz. Yıkayıp kurulmaları için bırakıyoruz.
Daha sonra iç pilavı hazırlayacağımız tencereye yağı koyup soğanları da küp küp doğrayarak kavuruyoruz. Sonra üzerine yıkanmış pirinci ekleyerek kavuruyoruz. 2-3 dakika pirinçleri kavurduktan sonra pirincin ölçüsünün yarısı kadar suyu ve tuzunu ekliyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağı kısık ateşe alarak suyunu çekmesini bekliyoruz. Suyu yarım ölçü koymamızın sebebi pirincin biraz diri olmasını sağlamak. Çünkü pirinç zaten biberlerin içinde de pişeceği için fazla pişip lapa olmasın. Suyunu çeken pilava nane, kimyon, kırmızı biber, karabiber ekliyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. İsteğe göre farklı eklemeler yapabilirsiniz.
İç pilav soğuyunca biberlerin içini dolduruyoruz ve tencereye diziyoruz. Biberlerin kopardığımız sap kısımlarına da domateslerden kapak kesip koyuyoruz.
Tencerenin yarısına gelecek şekilde sıcak su ve tuz karışımı ekliyoruz. Biberlerin üzerinden gezdirerek zeytinyağı ekliyoruz ve pişirmeye başlıyoruz. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp biberlerin yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Pişen biberlerimiz soğuyana kadar bekliyoruz ve soğuyunca tencereden servis tabağına alıyoruz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder