Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm ıspanaklı böreği nihayet yaptım. Ama nasıl yaptım? Birden dur ben bir ıspanaklı börek yapayım dedim ve evde olduğu kadarıyla yaptım.
Güzel oldu, ona laf yok ama önceden planlasaymışım da evde ıspanak bol olsaymış fena olmazmış. Neyse, böyle de hem ıspanaklı hem de peynirli börek yapmış oldum.
Malzemeler:
2 adet yufka
2 yk tereyağı
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
2 yk su
Susam,çörek otu,haşhaş tohumu (hangisini isterseniz)
İçi için:
Ispanaklı Harç:
250-300 gr ıspanak
125 gr beyaz peynir (lor da güzel oluyor)
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz (peynirin tuz oranına göre ekleyin)
Peynirli Harç:
Toplam 250 gr kadar karışık peynir (Ben süzme, lor,kaşar,dil peynirlerini karıştırdım)
Yapılışı:
Ispanakları güzelce yıkayıp , ince ince doğrayalım. Yıkayıp süzelim. Tavaya alıp suyunu bırakıp çekene kadar kavuralım. Soğumaya bırakalım.
Soğuyan ıspanakları ezip karıştırdığımız peynirlerle karıştıralım.
Tereyağını eritelim ve sıvıyağ ile karıştıralım.
Yufkayı tezgaha serelim ve üzerine yağ karışımından sürelim.Yufkayı 2 ye katlayalım ve tekrar yağ karışımından sürelim. Yufkanın geniş ucuna peynirli harçdan koyalım ve yanlarından 3-4 parmak kadar içeri kıvırarak rulo şeklinde saralım.
Ruloları ucundan başlayarak 4-5 parmak genişliğinde dilimleyelim. Dilimlediğimiz börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
Artan yağ karışımına yumurta ve suyu ekleyip karıştıralım ve böreklerin üzerine sürelim.
Susam, çörek otu, haşhaş tohumu ile süsleyelim.
Peynirli börekler için bütün peynirleri karıştıralım ve yufkayla aynı işlemleri yapalım.
Önceden ısıtılmış 180 C fırında 25-30 dakika üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder