12 Eylül 2014 Cuma

ARPA ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI

Hepinize merhabalar,

Benim için anne çorbası olan bir tarifle karşınızdayım. Gerçekten de annemden başka kimsenin yaptığını görmediğim, sadece annemin ellerinden yapılmışını içtiğim bir çorba bu. İlk defa kendim yapmam ise doğumdan sonra oldu. Malumunuz yeni doğum yapmış insanın yediğine içtiğine dikkat etmesi gerekiyor. Gazı var sancısı var :) Her ne kadar doktorlar yediklerimin bebeği etkilemeyeceğini söylese de bezelye yemeği yediğim günün gecesinde hep beraber ayaktaydık. Denk mi geldi o zaman? Kim bilir belki de denk geliyor :)

İşte bu şekilde hem gaz yapmayan hem de sevdiğim bir çorbayla yaşadım yaklaşık 1-2 hafta. Ve ne zaman ki annemin eve dönme zamanı geldi benim de öğrenme zamanım gelmiş oldu. Dediğim gibi  1-2 hafta neredeyse sadece bu çorbayla beslendim ama yine de ne bıkma ne başka birşey. Şimdi olsun yine içerim :)







Buyurunuz tarifi:

Malzemeler:

1 orta boy tavuk göğsü
2 orta boy patates
1,5 sb arpa şehriye
1 yumurta sarısı
yarım limonun suyu
Tuz

Yapılışı:

Önce tavuk göğsünü haşlıyoruz. Ben dondurucudan çıkarmışken fazlaca haşladım ki ertesi gün salataya ekledim.



Tavuklar haşlanınca soğuması için kenara ayırıyoruz. Çorba tenceresine patatesleri soyup küçük küpler şeklinde doğrayarak atıyoruz ve haşlanması için bırakıyoruz.


Patatesler haşlanıp yumuşayınca önce tavuğun haşlama suyunu ekliyoruz ve kaynamaya başlayınca arpa şehriyeleri ekliyoruz.



Şehriyeler yumuşayıp pişene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişiriyoruz. Bu arada haşlanıp soğumuş tavuğu didikleyerek küçük parçalara ayırıyoruz.


Parçalanmış tavukları tencereye ekliyoruz ve beraber kaynayana kadar pişiriyoruz.



Çorba kaynarken yumurta sarısı ve limon suyunu bir kasede karıştırarak terbiyesini hazırlıyoruz. Burada iyice çırpmak önemli yoksa çorbaya eklediğimizde yumurtalar pütür pütür oluyor. Diğer çorba terbiyelerinde olduğu gibi karışıma çorbanın sıcak suyundan azar azar ekleyerek aynı sıcaklığa gelmelerini sağlıyoruz ve bu aşamada terbiyeyi çorbayı karıştırarak yavaça ekliyoruz.






Çorbayı kaynayana kadar pişiriyoruz. 5 dakika kaynadıktan sonra çorbamız servise hazırdır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder