17 Kasım 2015 Salı

DEREOTLU POĞAÇA

Herkese selamlar efendim,

Tarifi yazarken aklıma takıldı, açtım TDK'nin internet sitesini baktım. Doğrusu poğaça imiş. Aferin bana 100 puan :)  Hatta hazır açmışken öğrendim ki italyan kökenli bir kelimeymiş ve 'focaccia' dan geliyormuş. Bir hatam varsa affola ama düzeltmenizde hiçbir sakınca yok. Yeter ki doğrusunu beraber öğrenelim :)

Benm tarifim ise aslında benden değil canım arkadaşım şeker kız Nur'dan geliyor. Bir konuşmamızda dereotlu poğaçadan laf açıldığında çok pratik bir tarif biliyorum demişti. Ben de hemen deneyeyim diye atlamıştım tabi ki. Bu paylaşım da o tarifi denememden oluşuyor. Ben çok beğendim, umarım siz de beğenirsiniz.

Buyurunuz efendim:





Malzemeler:



125 gr margarin -oda sıcaklığında -yumuşamış (tereyağı daha iyi olur)
1/2 sb süt
1/2 sb sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
Tuz
100 gr beyaz peynir
1 çay bardağı doğranmış dereotu
3 sb un
1 yumurta sarısı-üzeri için
Mavi haşhaş tohumu-üzeri için

Yapılışı:

Sıvıyağ,süt,yumurta ve margarini karıştırarak başlayalım.



Diğer tarafta unu eleyip kabartma tozunu ekleyelim. Peynirin tuz oranına göre tuzu da ekleyelim ve karıştıralım. Un karışımını yağ-süt karışımımıza yavaş yavaş ekleyelim.




Kulak memesi kıvamında bir hamur olup toparlanana kadar yoğuralım.



Toparlanan hamura peynir ve dereotunu da ekleyip yoğuralım.




Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verelim ve yağlı kağıt serili bir tepsiye dizip, buzdolabına kaldıralım. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim.



Daha sonra fırın tepsisine alıp üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve haşhaş serpelim.


Önceden ısıtılmış 180 C fırında üzeri pembeleşene kadar pişirelim. Benim fırınımda 25 dakikada piştiler. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder