19 Kasım 2015 Perşembe

AŞURE

Hepinize sevgiler, saygılar,

Her ne kadar aşure ayı geçmişse de ben yine de paylaşayım. Yaptım ama yazıyı yetiştiremedim ne yapayım.

Bereket olsun, bolluk olsun diye ben de yaptım bu sene. Üstelik ilk defa ve tek başıma. Aslına bakarsanız sadece yapması uzun sürüyor, hazırlaması uzun sürüyor. Malzeme çok falan filan ama kesinlikle zor değil. Evet zaman alıyor ama zor değil kesinlikle.

Bir de tabi bizim evde küçük bir kız çocuğu var :) Bir rivayete göre de evde kızı olanlar talihinde bereket, bolluk olsun diye pişirirmiş :) Bu da aklınızda bulunsun :)






Malzemeler:

2,5 sb buğday
1,5 sb fasulye
1,5 sb nohut
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı badem
2 sb kuru kayısı
1,5 sb yer fıstığı
1 sb kuru üzüm
20 tane kuru incir
5-6 tane karanfil
1/2 çay bardağı portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı bal
2 yemek kaşığı gülsuyu
1,5-2 kg toz şeker


Süslemek için:

Nar taneleri
Yer fıstığı
Tarçın
Hindistan cevizi



Yapılışı:

Buğday nohut ve fasulyeyi akşamdan ıslatıp, mümlünse bir taşım kaynatıp bırakalım.





Ertesi sabah buğday, nohut ve fasulyeyi tekrar kaynatalım. Nohut ve fasulyenin sularını süzelim, buğdayı aşureyi yapacağımız büyükçe bir tencerede kaynatalım.

Kuru kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü ve kuru inciri ayrı tencerelerde birer taşım kaynatalım.







Ceviz ve bademi kaynar suya koyalım bekletelim. Böylece kabuklarını rahat soyabiliriz.

Buğdayın pişmesine yakın tencereye haşlanmış nohutu ekleyip 5 dakika kadar beraber kaynatalım.


Bu arada kıvamına göre kaynar su ekleyebilirsiniz. Suyu birden çok eklememekte fayda var. Koyu olursa kaynar su ekleyebilirsiniz ama sulu olursa biraz sıkıntı olabiliyor. Tabi bir de aşurenin 1-2 gün buzdolabında durunca koyulaştığını da unutmamak gerek :)

Tencereye fasulyeyi de ekleyip 5 dakika daha kaynatalım. Badem ve cevizi robotta çekip bütün yer fıstıklarıyla beraber tencereye ekleyelim.


Daha sonra tencereye kuru kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, portakal kabuğu rendesini ekleyelim.



Daha sonra tencereye toz şekeri ekleyelim. Ben yaklaşık 9 bardak kadar koydum. Bu eklediğiniz suya göre istediğiniz tada göre değişebilir. Kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Aşure kaynarken bir cezvede 1/2 çay bardağı kadar suda karanfilleri kaynatalım. Karanfilleri sudan çözelim ve gül suyu ve balla karıştıralım. Aşure için 41 çeşit malzeme derler ya eğer elinizde 41 çeşit malzeme yoksa bal koyun, arı 41 farklı çiçeği gezmiştir :)





Ballı karışımı da tencereye ekleyelim ve iyice kıvam alınca ocağı kapatalım.




Aşureyi kaplara koymak üzere soğuması için bırakalım. Bu arada biz de kapları hazırlayalım. Son yıllarda alüminyum kaplar çok moda malum. Ben de bu kaplara hazırladım. İnciri aşureyi karartmasın diye tencereye eklemeyip kapların dibine yerleştirdim ben.




Sonra üzerine soğuyan aşureyi ekledim. Güzelce süsledim kendimce. Daha sonra buzdolabına kaldırıp ertesi gün komşuları gezip aşure dağıttım. Sanırım her eve bir kase aşure veriliyor ki ben bildiklerime kişi sayısı kadar almalarını söylediğimde garip geldi. Elim bol, gönlüm bol ne yapayım :) Afiyet olsun hepsine, hepinize,





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder